Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Επικίνδυνα ρούχα από επώνυμες εταιρείεςΕπικίνδυνα ρούχα από επώνυμες εταιρείες

Για επικίνδυνα ρούχα που ανήκουν σε πολύ γνωστές επώνυμες σειρές και μπορεί να προκαλέσουν από ορμονικές διαταραχές μέχρι και καρκίνο προειδοποιεί η Greenpeace! Η είδηση έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, αφού αφορά πολυεθνικές εταιρείες που διοχετεύουν ρούχα σε κάθε γωνιά του πλανήτη και βέβαια και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η οικολογική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, ανάμεσα στις επώνυμες μάρκες είναι οι Zara, Calvin Klein, Levi’s και Li Ning. 

Προκειμένου να διενεργήσει την έρευνά της, η Greenpeace αγόρασε μέσα στο 2012 δείγματα ενδυμάτων από είκοσι μάρκες που πωλούνται σε 29 χώρες και περιφέρειες του πλανήτη. Στα δείγματα συμπεριλαμβάνονταν παντελόνια, μπλουζάκια, εσώρουχα και φορέματα τα οποία έχουν κατασκευαστεί κυρίως στην Κίνα, αλλά και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες: «Περίπου στα δύο τρίτα των 141 δειγμάτων εντοπίστηκαν αιθοξυλιωμένες εννευλοφαινόλες (NPE). Οι μάρκες που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία είναι τεράστιοι “παίκτες” στη βιομηχανία της μόδας. Μόνο η Ζara παράγει 850 εκατομμύρια ρούχα τον χρόνο. Μπορεί κανείς να φανταστεί την έκταση του χημικού αποτυπώματος που αφήνει στον πλανήτη, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα, όπου κατασκευάζονται πολλά από αυτά τα προϊόντα». 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Greenpeace παρουσιάζει ανάλογα στοιχεία. Επειτα από έρευνα που πραγματοποίησε πέρυσι η ΜΚΟ με τίτλο «Τα άπλυτα της παγκόσμιας βιομηχανίας ρούχων», εντόπισε σε γνωστές φίρμες ρούχων, όπως Nike, Adidas, H&M, Puma, Lacoste κ.ά., τα ίδια ίχνη τοξικών ουσιών! Συγκεκριμένα, από τα 78 δείγματα γυναικείων, αντρικών και παιδικών ρούχων που εξετάστηκαν, τα 52 βρέθηκαν να περιέχουν την τοξική ένωση αιθοξυλιωμένη εννεϋλοφαινόλη (ΝΕΡ) που χρησιμοποιείται στην παραγωγή και βαφή υφασμάτων. 

Οπως εξηγείται στην έρευνα που δημοσιεύτηκε, οι ενώσεις αυτές απελευθερώνονται στο υδάτινο περιβάλλον και διασπώνται σε ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο υποπροϊόν, την εννεϋλοφαινόλη (ΝΡ). Μάλιστα, τότε η Nike, η Puma και η Adidas είχαν δεσμευτεί δημόσια ότι θα «καθαρίσουν» την παραγωγική τους διαδικασία από αυτές τις ουσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου